Isklatring i Eidfjord

Eidfjord er trolig den best bevarte isklatrings hemmeligheten i verden, med tanke på de enorme mulighetene til å gjøre first ascents, antall klatrede og uklatrede ruter og relativt pålitelige forhold.

Om

De siste årene har isklatrere fra hele verden besøkt oss. Eidfjord var i lange tider en skjult hemmelighet, og inntil nylig hadde bare en håndfull ruter blitt klatret i dette norske isklatringsmekkaet. Eidfjord er av mange ansett for å være det beste isklatrings området i verden, med det som trolig er verdens største konsentrasjon av store is ruter opp til 500 meter lange, tonnevis av uklatrede ruter og en fantastisk kombinasjon av fjord og fjell.

OMRÅDER:

MÅBØDALEN er uten tvil det mest kjente området for isklatring i Eidfjord. På toppen av denne dype dalen finner du den kjente Vøringsfossen, en av de mest imponerende fossene i Europa. Mens selve Vøringsfossen er mindre interessant for isklatring, har hele sør siden av dalen et stort antall høykvalitets is ruter. 30+ islinjer i verdensklasse på mellom 250 og 350 meter, med rimelig kort tilkomst, en drøm for enhver isklatrer, uansett hvor du kommer fra.

Det er enkelt å komme seg til Måbødalen, det er en 20 minutters kjøretur på hovedveien mot Geilo fra Eidfjord. Det er lett å få øye på noen av isrutene fra veien, i nedre del av Måbødalen. Det er mulig å parkere på bunnen av dalen og klatre de nærliggende rutene, ved å rappellere ned lenger oppe i dalen får du tilgang til flere ruter. For å rappellere kan du parkere ved suvenirbutikken like ved Fossli Hotel og rigge rappellen 20 nord for butikkbygningen. Planlegg rappellen nøye, og sørg for at du har is til V-gjenger hele veien til bunnen av juvet.

Måbødalen er det eneste området i Eidfjord der flertallet av linjene allerede har blitt klatret. Men det finnes ingen guidebok og bare noen få blogger og artikler har info om hvem som har klatret hva, karakterer etc.

I HJØLMODALEN finner du noen av de mest majestetiske og imponerende is rutene i Eidfjord. Isen i Hjølmodalen er ikke så lett tilkommelig som i Måbødalen, og det er ikke mulig å kjøre mer enn noen få kilometer inn i denne dype dalen. Hvis snøforholdene er tunge trenger du en 4-wd eller en snøscooter for å komme så langt som veien går. Noen ruter, for eksempel den imponerende Vedalsfossen, kan du se fra veien, men for å nå rutene videre opp i dalen må du vandre i timevis.

Svært få ruter i Hjølmodalen har blitt klatret, og det er et stort potensiale for å gjøre første bestigninger her, spesielt siden du bare kan se en del av denne dalen fra veien. Hjølmodalen er en bred og dyp dal, omgitt av høye fjell. Det kan være betydelig snøskredfare, så sjekk forholdene nøye før du begynner å klatre. De fleste av rutene ender opp over tre nivå i svært avsidesliggende områder, og ofte er det ikke mobildekning. Det er utenfor allfarvei, så klatring her krever erfaring og et lavt nivå for å gjøre feil. De tre rutene som ligger ovenfor Hjølmo, og de første du ser på høyre side når du tar av hovedveien, er de potensielle klassikerene i dette området, med litt kortere tilkomst og trær til å rappellere fra på siden.

Hjølmodalen ligger ca 10 minutters kjøring fra sentrum av Eidfjord, mot Geilo. Ta av hovedveien der du ser skilt som sier "Hjølmo" og følg veien oppover dalen. Merk at denne veien ikke er ryddet for snø og / eller is om vinteren, så vær forberedt. Denne veien følger dalen i et par kilometer til en gammel gård, hvor det er lurt å parkere og starte fotturen. Hvis du vil kjøre enda lenger er dette svært risikabelt, du vil ikke komme deg videre inn i dalen, bare høyere opp på fjellet.

SIMADAL er hjem til en av verdens mest imponerende is ruter, Skykkjedalsfossen, FA'ed av Will Gadd, Christian Pondella og Andreas Spak i februar 2010. Hvis 400 + meter med mer eller mindre vertikal klatring fra bunnen opp lyder interessant, kommer du til å elske Skykkjedalsfossen.

For å komme til Simadal, følg riksvei 103 gjennom Blurnes og kjør til enden av fjorden (Simadalsfjorden). Parker bilen ved begynnelsen av en skiløype (ikke kjør opp og ødelegg skisporene) og følg veien til fots. Når du kommer til enden av veien, ca 20 minutters fottur fra bilen, kan du se Skykkjedalsfossen på din høyre side. Videre inn i dalen er det flere, uklatrede linjer, som ser ut som om de er 250 - 400 meter lange. Ingen veier går lenger opp i dalen.

Så vidt vi vet, er bare Skykkjedalsfossen og linjen inne i kløfta vest for den (FA i 2010 av Seth Hobby, Caroline George og Chad Peele), blitt klatret i Simadal. Til tross for sin avsidesliggende plassering, er det stort potensiale for å klatre lange is ruter i denne dalen.

NYTTIG INFORMASJON:

Sesong
Isklatrings sesongen i Eidfjord er kortere enn steder som Rjukan, på grunn av sin beliggenhet nær fjorden. Men selv ved havnivå er forholdene ofte svært pålitelig mellom slutten av desember til midten av mars. Noen av de beste områdene ligger så høyt som mellom 700 og 1200 moh, hvor temperaturene holder seg kalde i hele den norske vintersesongen.

Isruter
Det er et ukjent antall isruter i Eidfjord og de omkringliggende områdene. En håndfull av de mest åpenbare og imponerende er klatret, men det er et stort potensiale for å gjøre første bestigninger. Ikke forvent at klatring i Eidfjord vil være som klatring i Rjukan eller Hemsedal. De fleste rutene i Eidfjord er mer enn 200 meter høye, ofte med flere bratte plasser (når vi sier bratt mener vi det). Tilkomstene er lange og kjøring rundt på de små fjellveiene kan være spennende. ALLTID forvent å rappellere ned fra V-tråder.

Måbødalen
Måbødalen, en dyp dal med 30 eller flere ruter mellom 200 og 350 meter lange, dette er det mest utforskede klatrefeltet i Eidfjord. Det er der klatrere som Guy Lacelle, Will Gadd og Andreas Spak rapporterte sine første bestigninger, og det er litt info tilgjengelig om disse rutene.

Måbødalen er et flott sted å starte hvis du besøker Eidfjord for første gang. Den dype dalen har høy konsentrasjon av is og det er lett å finne rutene, selv fra veien.

Forhold
Mellom slutten av desember til midten av mars er forholdene ofte pålitelige, men ikke som områdene lenger inn i landet. Nær fjorden kan svingningene i temperatur være store i løpet av kort tid (dager, og selv timer). Selv om dette kan være frustrerende, det er en viktig faktor i områder som Eidfjord hvor det er lite snø, fordi det bidrar til å bygge is. På fjorden er det ofte svært lite snø, men forvent mye mer hvis du klatrer ruter som ligger høyere opp i fjellene.

Utstyr
For klatring i Eidfjord anbefaler vi, i tillegg til den vanlige klatreutstyret:
70 eller 80 meters enkelt tau
60 meter tag line for rappel
12 - 14 gode is skruer (Petzl eller Black Diamond)
Et par stropper (120 cm og 60 cm)
Auto-locking belay device (for eksempel Petzl Reverso)
Verktøy for å lage V-tråder
Hodelykt
Reserve ice tool picks
Noen Petzl Tibloc
Flere par klatrehansker (hendene blir våte)
Emergency kit inkludert:
Kniv
Grunnleggende medisinsk kit
Varmeteppe
Sjokoladeplater osv

RELEVANTE ARTIKLER:

Artikler fra ulike aviser og magasiner

http://www.rockandice.com/video-gallery/stormbringer-no-retreat-ice-climbing-in-norway

http://edition.cnn.com/2013/11/05/worldsport/gallery/ice-climbing-norway/index.html

https://www.nrk.no/hordaland/bortgjemt-perle-i-eidfjord-1.11487245

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1348232/Ice-climbers-risk-lives-trying-conquer-650ft-high-Eidfjord-Norway-frozen-waterfall.html

http://www.alpinist.com/doc/web07-08w/newswire-norway-ice-walls-lacelle

Blogger

http://www.kristofferszilas.com/apps/blog/show/prev?from_id=6205240

Aktiviteter
Sesong

Kart