Derfor bør du besøka Hardanger i haust

VB02060
Trolltunga 2

Hausten i Hardanger må opplevast! Med flotte fargar, fine turmogelegheiter og vakkert fjordlandskap, får du heile regionen for deg sjølv. Har du ei ledig helg eller nokre dagar fri, er dette regionen å besøka.

rose

Om du vil ha ein pause frå kvardagen, ein romantisk weekend eller berre unna deg ei kjekk helg, er det mange mogelegheiter. Kva med å senke deg ned i eit varmt hotellbasseng midt i Noregs største frukthage, omkransa av eit majestetisk fjordlandskap, eller å ta overnattinga til nye høgder i ei tretopphytte? Anten du dreg aleine, med vener, med partneren din eller med familien, er det som balsam for sjela der du heng høgt eller lågt, i tretoppane eller ved fjordkanten – tett på naturen, med ro og nydelig utsikt.

MG 3479 Edit
rose

Frå late dagar ved fjorden kan du og bli med på raske dagar på fjorden med ein av dei fleire RIB-aktørane. Med alt frå fossefallsafari i Botnen til cruising på fjorden, er det opp til deg kva tur og tempo du ynskjer. RIB-turen kan og kombinerast med ein sidersafari kor gardsbesøk, lokalmat og sidersmaking står for tur. Med høgsesong for eple og hundretusener av frukttre, er dette ein særs kjekk måte å prøva på Sider frå Hardanger. Smak deg fram og la sansane dine bestemma kva sider du likar best.

Hardanger Fjordsafari 3 av Lars Inge Thorset
rose

Best om hausten er også fotturane. Mellom skog, høgfjell og frodige frukthagar er mellom anna Dronningstien særs vakker å gå i desse dagar. Med nydelig utsikt til Sørfjorden langs heile ruta får du verkeleg oppleva kontrastane i Hardanger-naturen på nært hald.

rose

Ein kort køyretur unna Dronningstien finn du og startpunktet til Trolltunga, den mest spektakulære fjellformasjonen i Noreg. Frå 1. oktober er den nybakte Nasjonale Tursitstien kun tilgjengeleg med guide, og dei guida turane med Trolltunga Adventures og Trolltunga Active leverar som alltid. Fritt for kø og turistar, blant skjulte perler og naturskjøne omgjevnader får du oppleva det tungeforma steinplatået 700 meter over Ringedalsvatnet. Det beste måten å oppleva den på er å ta turen medan dei fleste turistane har returnert til sivilisasjonen.

rose

Om du heller ynskjer noko litt enklare og lett tilgjengeleg er Husedalen eit godt alternativ for dei som ikkje ynskjer å gå så alt for langt. Med gode mogelegheiter for både kortare og lengre turar, og med mykje vatn i elvene, er det tek naturen og fossane i Husedalen som tek pusten frå deg – ikkje turen i seg sjølv. Det same gjeld Vøringsfossen, Noregs mest kjende foss, kor du får kjenna naturkreftene på tett hald der fossen stupar 183 meter ned frå Hardangerviddaplatået i Eidfjord. Her kan du køyra bilen heilt opp til det nye utkikkspunktet ved Fossli Hotel, eit utkikkspunkt som og er tilgjengeleg med rullestol, og la deg bli bergtatt av fossen, vassmengdene og Måbødalen.

rose

Også tilgjengeleg med rullestol, dog med ein noko kraftig motor, er Bondhusvatnet nær Sundal i Kvinnherad. Det vakre brevatnet og dalføret er ein av dei mest populære turmåla i Hardanger. Bilete av det fotovennlege brevatnet dukkar opp stadig hyppare på sosiale medier, og det er ikkje utan grunn. Ta turen og sjå for deg sjølv.

rose

Haust i Hardanger. Som hand i hanske er det berre nokon ting som passar godt saman. Her finn du haustaktivitetar for både barnefamiliar, den aktive og turglade, den godt vaksne og dei kulturinteresserte. Med sine flotte fargar, fine turmogelegheiter, ein rekke aktivitetar og overnattingsplassar, høgsesong for frukt og Hardangersider, samt fjorden som snirlar seg gjennom regionen, er Hardanger plassen du bør besøka i haustmånadene.

Andre haustopplevingar

Trolltunga
Aktiviteter

Trolltunga

Trolltunga er den mest spektakulære fjellformasjonen i Noreg. Den ligg 1180 moh, om lag 700 meter over Ringedalsvatnet. Her er det fantastisk og luftig utsikt. Turen til Trolltunga startar i Skjeggedal og går i høgfjellet.

Dronningstien - H.M. Dronning Sonjas panoramatur
Aktiviteter

Dronningstien - H.M. Dronning Sonjas panoramatur

H.M. Dronning Sonjas panoramatur, betre kjent som Dronningstien i Hardanger, er blant dei mest populære turane i Noreg. Med nydeleg utsikt langs heile vegen, er det lett å forstå kvifor dette er blant favoritturane til H.M. Dronning Sonja.

Bondhusvatnet
Attraksjoner

Bondhusvatnet

Bondhusvatnet nær Sundal i Kvinnherad kommune er eit ynda turmål og turen til brevatnet er blant dei mest populære fotturane i Hardanger regionen. Turen er lett og kort, og du kan gå den nærmast heile året.

Vøringsfossen
Attraksjoner

Vøringsfossen

Opplev Vøringsfossen - den mest kjende i heile Noreg!

Fire fantastiske Fossar, Husedalen
Aktiviteter

Fire fantastiske Fossar, Husedalen

Naturen og fossane i Husedalen tek pusten frå dei fleste. Fire flotte fossar ligg tett etter kvarandre på turen frå Kinsarvik opp til Hardangervidda. Gangtid t/r frå parkeringsplassen til øvste fossen er 5-6 t. Område...

Trolltunga Sunset/Sunrise
Aktiviteter

Trolltunga Sunset/Sunrise

Trolltunga Active tilbyr ein unik overnattingstur med guide i gjennomsiktig dome med høg komfort - tilgjengeleg året rundt.

Tyssedal Via Ferrata - Trolltunga Active
Aktiviteter

Tyssedal Via Ferrata - Trolltunga Active

Visste du at nesten all straum i Noreg er produsert av vasskraft? Opplev korleis det heile starta på ein guida Via Ferrata-tur med Trolltunga Active i Tyssedal.

Guida overnattingstur til Trolltunga - Trolltunga Adventures
Aktiviteter

Guida overnattingstur til Trolltunga - Trolltunga Adventures

Opplev Trolltunga ved solnedgang og soloppgang. Guidane i Trolltunga Adventures legg til rette for ein fantastisk overnattingstur, der alt utstyr og mat inkludert i prisen.

Trolltunga Via Ferrata - Trolltunga Active
Aktiviteter

Trolltunga Via Ferrata - Trolltunga Active

Opplev den adrenalin-fylte ruta til Trolltunga med ein guida via ferrata-tur med Trolltunga Active. Perfekt for dei som vil ha eit litt annleis eventyr til Noregs mest spektakulære fjellformasjon.

Trolltunga Winter Sunset
Aktiviteter

Trolltunga Winter Sunset

Bli med Trolltunga Active og dei røynde guidane deira på eit ferdigpakka vintereventyr til Trolltunga. Pakken, som går frå fredag til søndag, inkluderer også trerettars middag og tre glas sider frå Hardanger på Trolltunga Hotel.

Frukt- og Siderruta, Ulvik
Attraksjoner

Frukt- og Siderruta, Ulvik

Frukt- og siderruta i Ulvik forbinder fruktgardane Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard og Hardanger Saft- og Siderfabrikk. Dette er ei lett spasertur frå Ulvik sentrum, og du kan vitja gardane som ligg langs ruta. I tillegg til omvisingar med smaksprøvar, har gardane har utsal av produkta sine - inkludert sider.

Hardanger Fartøyvernsenter
Attraksjoner

Hardanger Fartøyvernsenter

Familievennleg maritimt museum med opne verkstader året rundt, og mange kjekke familieaktivitetar i sommarsesongen. Her får du oppleve Noregs einaste reiparbane i aktivitet, smeden i arbeid i smia og trebåtbygging åre...

Folgefonnsenteret
Attraksjoner

Folgefonnsenteret

Folgefonnsenteret er tilknytt Folgefonna Nasjonalpark og inneheld moderne, interaktive utstillingar med tema som geologi, klima, vatnet sin syklus og livet i Hardangerfjorden. Folgefonnsenteret er lett tilgjengeleg med ekspressbåt frå Bergen.

Kraftmuseet
Attraksjoner

Kraftmuseet

Den freda kraftstasjonen i Tyssedal ligg nede ved fjorden og er eit mektig monument over vasskraft- og industrieventyret som starta tidleg på 1900-talet. Eit besøk hjå Kraftmuseet gjev deg innblikk i kva som hende då ...

Hardanger folkemuseum
Attraksjoner

Hardanger folkemuseum

Hardanger Folkemuseum er ein del av Hardanger og Voss Museum og ligg på Utne. I hovudbygget kan du sjå utstillingar av hardangersaum, bunad og folkemusikk. I tillegg kan du også besøkja friluftsmuseum med historiske bygningar som høyrer til folkemuseet.

Norsk Natursenter - Hardanger
Attraksjoner

Norsk Natursenter - Hardanger

Norsk Natursenter Hardanger er eit moderne natur- og kulturhistorisk opplevingssenter lokalisert i Øvre Eidfjord.

Hardanger Fjordsafari - 60 minutters RIB tur
Aktiviteter

Hardanger Fjordsafari - 60 minutters RIB tur

Hardanger Fjordsafari tilbyr RIB båt turar frå Eidfjord. Her kan du vera med på kortare eller lengre fjord opplevingar der du kjem tett på naturen.

Norheimsund RIB Seafari
Aktiviteter

Norheimsund RIB Seafari

Få nærkontakt med Hardangerfjorden, buldrande fossar og stupbratte fjellsider med Norheimsund RIB Seafari. Fleire daglege avgangar i sesong frå Norheimsund, Hardanger.

Gullfiskvatnet
Attraksjoner

Gullfiskvatnet

I Gullfiskvatnet kan du mate "Gullfisk"! Gullfisken er gullvederbuk, sett ut i Skårsvatnet i 1914. Fin raste- og badeplass. Vist på NRK - Norsk attraksjon 2009. Gullfiskvatnet (Skårsvatnet) ligg 5 km frå Øystese på f...

Alde Sider
Aktiviteter

Alde Sider

Omkransa av bratte fjell, Hardangerfjorden og Folgefonna, ligg Alde Sider idyllisk til på Bleie Gard i Sørfjorden. Saft- og siderprodusenten som i 2018 blei kåra til den beste i Noreg, sel dei edle dråpane frå både garden og Vinmonopolet.

Hardangerfjord Adventure
Aktiviteter

Hardangerfjord Adventure

Opplev magisk fjordlandskap på Hardangerfjord Adventure sine RIB-safari eller saman med deira fjellguidar!

Besøk på oppdrettsanlegg med RIB båt – Hardanger Akvasenter
Aktiviteter

Besøk på oppdrettsanlegg med RIB båt – Hardanger Akvasenter

Bli med på RIB-tur til Hardanger Akvasenter - eit lakseoppdrettsanlegg på Hardangerfjorden i full drift. Turane startar i utstillingslokale til Akvasenteret i Øystese, i same bygg som Hardangerbadet.

Hardanger Saft og Siderfabrikk
Aktiviteter

Hardanger Saft og Siderfabrikk

Fruktgarden inviterer inn på smakfulle skattar frå produksjonsrommet; mellom anna inviterer Hardanger Saft- og Siderfabrikk inn på smaking av sider, most, likør og brennevin av eple. Omvisingar for store og små grupper kan bestillast, og gardsbutikken bugnar av smakfulle delikatesser.

Edel Sider, Åkre Gard
Aktiviteter

Edel Sider, Åkre Gard

På vestsida av Sørfjorden i Ullensvang, ligg Åkre Gard optimalt plassert for produksjon av gode, tradisjonsrike Hardanger-eple. Her har dei dyrka frukt i heile åtte generasjonar, men dei siste åra har dei fokusert på ...

Hardangergutane
Aktiviteter

Hardangergutane

Hardangergutane produserer eplemost og sider fra kvalitetseple i Hardanger.

Aga Sideri
Aktiviteter

Aga Sideri

Aga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka og kjøpa i samband med ei omvising og gardsbesøk på Aga.

Spildegarden
Aktiviteter

Spildegarden

I fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese. Det er ikkje utan grunn at dei vert kalla for sideri og eplemostspesialisten i Hardanger. Hos Jane og Geir Henning k...

Ulvik Frukt & Cideri
Aktiviteter

Ulvik Frukt & Cideri

Ulvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på omvisingar og lokale smakar i form av eplesaft, sider og andre smakfulle gleder.

Steinsdalsfossen
Attraksjoner

Steinsdalsfossen

Gå tørrskodd bak ein av Noregs mest populære fossar. Steinsdalsfossen ligg lett tilgjengeleg og rett ved vegen nært Norheimsund.

Fruktstien
Aktiviteter

Fruktstien

Fruktstien. Idyllisk kulturlandskap for alle Startpunkt  Fruktstien kan ein lett koma seg på frå mange plassar: Lofthus Camping, Hotel Ullensvang, Ullensvang Gjesteheim, Hardanger Vandrarheim, og ved daglegvarebu...

Agatunet
Attraksjoner

Agatunet

Agatunet er eit freda klyngetun på Aga i Ullensvang ved Sørfjorden. Den eldste bygningen i tunet er Lagmannsstova frå 1220. Ved Agatunet kan du vera med på guida omvising og sjå kunst- og kulturhistoriske utstillingar. Agatunet er ein del av Hardanger og Voss museum.

Helleland Gard
Aktiviteter

Helleland Gard

Kjøp, smak og nyt eplemost & sider frå Hardanger hjå Helleland Gard på Lofthus. På garden kan du også booka deg sidersmaking med ost og spekemat.

Syse Gard
Aktiviteter

Syse Gard

Syse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein tradisjonell vestnorsk gard med fruktdyrking og sauehald, og den er også eit Économusée.

Heit Sørfjorden Sauna
Aktiviteter

Heit Sørfjorden Sauna

Heit Sørfjorden Sauna tilbyr ein dampande sauna og eit friskt fjordbad. Nyt utsikta til fjord, fjell og fonn frå den flotte saunen på Børve, 5,7 km sør for Lofthus. Saunaen står plassert heilt ytst på kaikanten m...

Buerdalen - forbløffande brelandskap
Aktiviteter

Buerdalen - forbløffande brelandskap

Startpunkt  Buer i Odda. Kjør av fra RV 13, følg skilt til Buer. Køyr til bommen og parkeringa ved enden av vegen. Om løypa Denne turen går stort sett langs elva heile vegen opp til breen. Nokre stader må du krys...

Rossnos - topptur med utsikt over Odda
Aktiviteter

Rossnos - topptur med utsikt over Odda

Startpunkt  Freim. Følg RV 13 mot Tyssedal frå Odda. 300 meter etter brua over Opo-elva, ta første veg til høgre, deretter først til venstre opp Freimsvegen. Om løypa Stien startar ved enden av Freimsvegen. Følg ...

Saksaklepp - 1491 moh
Aktiviteter

Saksaklepp - 1491 moh

Saksaklepp - den høgste toppen i Jondal på 1491 moh Startpunkt  Køyr frå Jondal mot Krossdalen. Køyr til høgre etter 10 km mot Folgefonna. Fortsett 6 km, og ta deretter til venstre til startpunktet ved Dravladals...

Elvestien - idyllisk spasertur langs Jondalselvi
Aktiviteter

Elvestien - idyllisk spasertur langs Jondalselvi

Ein idyllisk spasertur langs elva i Jondal som passar for alle.

Samlen - topptur
Aktiviteter

Samlen - topptur

Samlen byr på ein av dei finaste utsiktane i Hardanger. Frå toppen på 686 moh har du panoramautsikt både inn og ut fjorden - ein perfekt utfordring for ein kveldstur.

Osa/Ossete - stølstur
Aktiviteter

Osa/Ossete - stølstur

Flott 4-6 timars fottur til ein støl i Osafjella. Finn vegen opp bratte, men utrulege Norddalen langs ville Røykjafossen før vegen går vidare mot stølsområdet på toppen. Turen har ei fantastisk utsikt over Osafjorden blant idyllisk, urørt norsk natur.

Jonstøl - stølstur
Aktiviteter

Jonstøl - stølstur

Idyll og tradisjon; to ord som passar godt til dette stølsområdet. Legg turen til Jonstølen med utrulege utsiktspunkt over Ulvik, fjell og fjord. Vegen går ved frukt- og siderruta og oppover ei fjellside, før du når det fine, flate stølsområdet på Jonstøl.

Rundt Fitjadalsvatnet
Aktiviteter

Rundt Fitjadalsvatnet

Rundt Fitjadalsvatnet - gjennom et variert kulturlandskap Startpunkt Køyr opp frå RV 7 i Øystese. Følg skilting til Fitjadalen. Start turen ved sørenden av Fitjadalsvatnet, eller i nordenden ved Fetet (sjå kart)....

Movatnet - ein lett tur frå Steinsdalsfossen
Aktiviteter

Movatnet - ein lett tur frå Steinsdalsfossen

Stad Steinsdalsfossen Turomtale Frå butikkane ved Steinsdalsfossen, gå 60 meter mot Rosseland, og ta til høgre inn på vegen skilta "Fjærabygda". Følg vegen og stien til Sundsvik. Hugs å stenge portane langs vegen...

Trolltunga Vinter - Trolltunga Active
Aktiviteter

Trolltunga Vinter - Trolltunga Active

Unngå køane, ta på deg trugene og bli med på eit vintereventyr til Trolltunga med guide. Ein unik dagstur i Hardanger med Trolltunga Active.

Røldal Stavkyrkje
Attraksjoner

Røldal Stavkyrkje

Røldal Stavkyrkje er bygt på 1200-talet og er kjend for krusifikset sitt som, ifylgje legenda, har heilbrigdande krefter. Kyrkja ligg i Røldal sentrum og var eit av dei viktigaste pilegrimsmåla i middelalderen og heilt fram til 1835.

Låtefoss
Attraksjoner

Låtefoss

Låtefoss i Oddadalen har ei fallhøgde på 165 meter og har vore eit ynda reisemål heilt sida 1800-talet. Han er lett tilgjengeleg - rett ved hovudvegen 13 mellom Odda og Røldal.

KraftLaben
Aktiviteter

KraftLaben

Interaktive utstillingar, eksperiment og vitenshow. Ute er ny og flott vitenpark. Dette er ein spennande tomleplass med leik og læring for heile familien! Facebook

Lilletopp - Kraftmuseet
Aktiviteter

Lilletopp - Kraftmuseet

Prøv ein kort topptur i Hardanger! Lilletopp i Tyssedal har fantastisk utsikt over Hardangerfjorden.

Halsnøy kloster
Attraksjoner

Halsnøy kloster

Kjenn på historia og ta turen innom Halsnøy Kloster. På det historiske området, som går tilbake til år 1163, er det omvisningar, utstillingar, føredrag og konsertar gjennom året.

Baroniet Rosendal
Attraksjoner

Baroniet Rosendal

Baroniet Rosendal er det einaste baroniet i Noreg og Skandinavias minste slott. Baroniet ligg sentralt i Rosendal og er kjent for sitt rike kulturprogram og sin rosehage.

Galleri G Guddal
Attraksjoner

Galleri G Guddal

I det vakre Guddalstunet 5 km frå Rosendal sentrum er det kunstgalleri, overnatting og servering. Garden har ei rik historie og blei i 1993 tildelt Olavsrosa. Gøril Guddal starta Galleri G Guddal i 1993, og i 2014 fly...

Haugesenteret
Attraksjoner

Haugesenteret

I Haugesenteret kan du læra meir om livet og lyrikken til diktaren Olav H. Hauge. Utstillinga rommar forteljingar knytt til dikt av Hauge og andre verdspoetar, og gir opplevingar både for barn og vaksne. Senteret ligg vakkert til ved fjorden med utsyn til fjella i Ulvik i Hardanger. Her kan du finna lyrisk ro i senteret sitt lyrikkbibliotek og poesiverkstad.

Kunsthuset Kabuso & Ingebrigt Vik Museum
Attraksjoner

Kunsthuset Kabuso & Ingebrigt Vik Museum

Kunsthuset Kabuso har skiftande utstillingar, konsertar og andre arrangement heile året. Magiske lysopplevingar i Hardanger Skyspace - lysinstallasjon av den amerikanske kunstnaren James Turrell. Ingebrigt Vik museum ...

Gardsmatbutikken i Øystese
Attraksjoner

Gardsmatbutikken i Øystese

I gardsmatbutikken i Øystese sentrum får du kjøpt varer laga både av lokale og andre norske små og mellomstore produsentar. Her er det mellom anna tradisjonsbakst, fruktsaft, sider, syltetøy, honning, kjøt- og spekemat i hyllene.

Trolltunga Active
Aktiviteter

Trolltunga Active

Opplev ein av dei mest spektakulære fjellformasjonane i verda saman med Trolltunga Active. Aktivitetsselskapet og dei spesialutdanna guidane deira tilbyd eit tosifra antall spanande aktivitetar på og rundt Trolltunga – heile året.

Steinparken i Rosendal
Attraksjoner

Steinparken i Rosendal

Steinparken ligg sentralt i Rosendal og er eit av besøksmåla til Folgefonna Nasjonalpark. I parken er det ei samling av forskjellige steinarter frå regionen og utstillingar med prehistorisk tema.

Tursti til Malmangernuten frå Rosendal
Aktiviteter

Tursti til Malmangernuten frå Rosendal

Turen til Malmangernuten, som tar omlag 4 timar totalt, kan startast frå Rosendal Fjordhotel i Rosendal sentrum. Toppen ligg på 890 meter og her har du flott utsyn over Rosendal og nabobygdene samt Hardangerfjorden.

Tursti til Melderskin
Aktiviteter

Tursti til Melderskin

Turen til Melderskin startar frå Rosendal sentrum i Kvinnherad. Turen opp tar ca. 4 timar, og frå den 1426 meter høge toppen har du storslått utsikt over havet, fjorden, fjellandskapet og delar av Folgefonna.

Hardangerbadet
Aktiviteter

Hardangerbadet

Nede ved fjorden i Øystese sentrum, finn du det nye Hardangerbadet. Fyrtårnsprosjektet inneheld bade- og symjeanlegg, helsepark, treningsanlegg og visningssenter for laks. Symjeanlegget, med 25 metersbasseng, samt familie- og terapibasseng, er kjerna i Hardangerbadet.

Nasjonalparkgården
Aktiviteter

Nasjonalparkgården

Nasjonalparkgården på Buer er Odda Kommune sin innfallsport til Folgefonna Nasjonalpark. Som eit ideelt startpunkt for turar til både Buerbreen og Reinanuten, har Buer vore eit ynda reisemål så lenge det har vore turistar i Hardanger.

Hardanger Fjordsafari - 30 minutters RIB tur
Aktiviteter

Hardanger Fjordsafari - 30 minutters RIB tur

For grupper på 15-24 personar tilby Hardanger Fjordsafari kortare RIB turar på 30 minutt.

Villmarksoppleving - Trolltunga Adventures
Aktiviteter

Villmarksoppleving - Trolltunga Adventures

Villmarktur på Hardangervidda, med unik oppleving av fjellformasjonen Trolltunga. På denne turen kjem du tett på urørt natur, med god tid til kjenne på roen og å ta inn inntrykka.

Isklatring i Eidfjord
Aktiviteter

Isklatring i Eidfjord

Eidfjord er trolig den best bevarte isklatrings hemmeligheten i verden, med tanke på de enorme mulighetene til å gjøre first ascents, antall klatrede og uklatrede ruter og relativt pålitelige forhold.

Sjå alle

Fleire reisetips